Pean mainima, et antud retsept võtab veidi rohkem kui üks päev, seega soovitan veidi aega varuda. Muidugi olen ka ise katsetamas, seetõttu üritan antud retsepti kindlasti täiendada :DDD
Vaja läheb:
| Toiduaine | Kogus |
|---|---|
| Nisujahu | 500g |
| Leiget vett | 350g - 375g |
| Soola | 2tl |
| Aktiivset juuretist | 100g |
Juuretisest:
Kindlasti aitab, kui oma juuretisele nimi anda, mina olen näiteks nimetanud selle olevuse Timmuks ja pean mainima, et
see vist meeldib talle, sest ta on aktiivne, mullitab, nõuab süüa, kasvab...:D.
Isenesest kestab juuretis ilma toitmata umbes 2 nädalat, kuid ma siiski soovitan teda iga nädal toita.
Kui olen saia küpsetamas, võtan Timmu päev varem kapist välja, toidan hommikul ja õhtul ning järgmine hommik saan juba
saia tegemisega alustada. Toitmisel jälgin tavaliselt sellist vahekorda 1:4:4 ehk 20g Timmut, 80g jahu ja 80g vett.
Kogus on suhteliselt väike, kuid sellest tulebki üks saiapäts. Kui tahtmine on teha rohkem saab vabalt panna kõrvale rohkem
juuretist ja lisada ka rohkem jahu ja vett. Kui panna taolises 1:4:4 vahekorras, siis see pidavat juuretist tugevdama.
Olen samuti täheldanud, et ei ole tarvis muidugi nii palju juuretise kogusest kinni pidada ehk vahel kui tahan, et
juuretis kahekordistuks enne saia tegemist kiiremini panen rohkem Timmut, näiteks 60g Timmut, 80g vett ja 80 jahu.
Toitmine käib nii, et võtad uue purgi lisad 1:4:4 ehk 20g Timmut, 80g jahu ja 80g vett ning üle jäänud juuretise saad kas ära visata,
anda kellelegi teisele või küpsetada, millekski muuks (nt saiakesed, veel töötan selle retsepti kallal).
Ettevalmistamine (kaks päeva enne küpsetamist):
Võta juuretis külmkapist välja.
Toida juuretist hommikul ja õhtul.
NB! Kui juuretis pole järgmisel hommikul kahekordistunud ja on pigem vedelama tekstuuriga, siis toida ka järgmisel homikul.
Päev enne küpsetamist:
Sega omavahel leige vesi ja kahekordistunud juuretis.
Lisa sool.
Lisa jahu.
Tainas on selline veider, natuke tükkis, aga see ongi OKAY.
Lase 30min niisama seista veidi soojemas kohas, rätik peal.
Alusta venitamise ja voltimisega. Seda tuleks nüüd teha 2h jooksul 4 korda ehk iga 30min tagant. Soovitan siin kohal vaadata mingit
youtube´i videot, et paremini aru saada, milles iva on. Põhimõtteliselt venita tainast ja voldi ning nii igast nurgast.
Iga 30 minutilise voltimise tagajärjel peaks tainas muutuma elastsemaks ja tekivad vahele õhumullikesed.
Lõpptulemus on umbes selline:

Nüüd lase sellel taignal rätik peal seal samas veidi soojemas kohas "kerkida", ta muutub õhulisemaks ja veidi suuremaks.
Peavad näha olema mulle, isegi veidi rohkem kui antud pildil, aga umbes nii. Antud pildil on ta peaaegu valmis, mina olen lasknud olla
umbes 4h. Aga vahel võib ka rohkem, seega keskelt läbi 2-6h.

Kummuta tainas veidi jahusele pinnale, tainas peaks kausist lihtsalt välja tulema, siis ta on valmis (mul tuleb ka vahest vaevaliselt,
kuid on siiski välja tulnud.
Proovi tainast saada ümar päts, võid ta ristkülikuks lahti võtta volida ääred keskele ning rullida kokku, viimistleda.
Lase 40min seal laua peal lihtsalt olla.
Pane valmis kauss, milles põhjas on rätik, kaetud jahuga.
Tee samasugune voolimine nagu enne uuesti läbi ja kummuta ilus pool all kaussi ehk peale jääb saia põhi.
Pane peale kile ja rätik ning pane kauss koos saiaga 12-48 tunniks külmkappi.
Pane malmpott 230 kradisesse ahju. Siis saavutab pott koos kaanega õige temperatuuri
Võta külmkapist sai ja kummuta küpsetuspaberile.

Tõmba saia peale veidi sügavam vagu, sest muidu võib sai saada ahjus liiga palju kuumust ja õhk tahab välja tulla.
Võid ka kaunistada veidi, teha terava noa või žiletiga nisu kujutisi ja muud toredat.
Pane sai potti ja pott kaanega koos uuesti ahju ning lase 30min olla.
Võta kaas ära, pane ahi 200 kraadi peale ja lase 15min ilma kaaneta.
Lase 2h jahtuda.
Olen aru saanud, et kui on rohkem vett, siis tekivad ka suuremad mullid ja on õhulisem(siin kasutasin 375g vett):
